Voedings-supplementen

Orthomoleculaire voedingssupplementen

(algemeen en specifiek)


In de Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van behandeling die met behulp van een hoge dosis vitamines en natuurlijke voedingstoffen de weerstand verhoogt, de klachten vermindert of verhelpt.


Tijdens het consult wordt op basis van uw klachten en de uitkomst van de diagnostische methoden gekeken wat voor orthomoleculaire voedingssupplementen u nodig heeft.


In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren gezonde vrouwen die zwanger willen worden om extra foliumzuur in te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.


Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.


Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie.


Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt. De apotheker met wie wij samenwerken kan ook interacties  tussen uw reguliere medicatie met de voorgeschreven voedingssupplementen checken.


Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Beroepsvereniging MBOG, Maatschappij ter bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde:

www.mbog.nl

Wetenschappelijke referenties 1

Wetenschappelijke referenties 2